fbpx
  • Jesenný kurz Bunkové soli dostupný aj ONLINE

  • Žaneta Truplová aug 8, 2020 0 Comments Posted in: Blog

    Bunkové soli sa používajú na obnovenie minerálnej rovnováhy a na podporu zdravia už takmer 150 rokov po celom svete. Trvalé znovunavrátenie zdravia a urýchlenie regenerácie tkanív významne podporuje úprava životosprávy. S tým úzko súvisí zdravá strava. Ale ako na to? Čo vlastne rozumieme pod týmto pojmom?

    S výživovými odporúčaniami na nás útočí množstvo diét a protichodných informácií. Z praxe vieme, že ľudia sú zmätení. Preto sme sa rozhodli podeliť sa s Vami o naše skúsenosti.

    V dnešnej dobe zaznamenávame doslova explóziu zdravotných problémov, ako sú histamínová intolerancia, senzitivita na lepok a celiakia, ktoré úzko súvisia so stravovaním. 

    Pochopili sme, že jedlo môže byť liek, ale aj jed. V praxi sa nám najviac osvedčil prístup a skúsenosti ohľadom zdravého stravovania, ktoré vychádzajú z populárno náučnej knihy Čínska štúdia autorov T. Colina Campbella a Thomasa M. Campbella. Je to kniha, ktorá vychádza zo stoviek vedeckých štúdii, rozptyľuje množstvo mýtov a dezinformácií o zdraví. 

    Spísali sme 13 zásadných rád o stravovaní, ktorých dodržiavanie podporí užívanie bunkových solí a trvalé zdravie.

    1. Neexistuje univerzálna strava „pre každého“. Sme odlišní. Napríklad niekomu robí dobre surová zelenina a niekto ju zase nemôže dobre stráviť. Naučme sa načúvať svojmu telu tak, že si budeme všímať jeho reakciu (nadúvanie, ťažoba, pocit únavy a pod.) na jedlo.

    2. Dospelému človeku stačí, ak sa poriadne naje 2x denne. Niekto nepotrebuje raňajky a niekto môže vynechať večeru. Ak máte rýchly metabolizmus a potrebujete jedlo 3-krát denne, je to úplne v poriadku, každý je iný. Človek by nemal hladovať, pretože to spôsobuje veľký stres, pokiaľ vám však stačia 2 jedlá denne, je to pre organizmus prospešné.

    3. Raňajky by mali mať teplú povahu, aby naštartovali trávenie (hrianka s nátierkou a zeleninou, obilná kaša s ovocím, polievka). Teplú povahu by mal mať aj obed. Je to dôležité najmä pre ľudí s problémami s trávením. Naopak večera môže byť studená (zeleninový šalát, smoothies). Tým predídeme nočnému vyjedaniu chladničky. 

    4. Po jedle nemáte byť unavení, ale naopak plní energie, pretože jedlo = energia. Tá nám má z poriadneho jedla vydržať aspoň polovicu dňa. Ak ste unavení alebo rýchlo hladní, jedlo nebolo pre vás ideálne.

    5. Uprednostnite ekologicky pestované a prirodzeným spôsobom chované zdroje potravín. Pesticídy, konzervačné látky a chemické aditíva môžu, ako tzv. „haptény“, spúšťať nielen potravinové alergie, senzitivitu a intolerancie, ale aj autoimunitné ochorenia.

    6. Stolový cukor nie je potravina, ale farmaceutická surovina. Preto potraviny a nápoje sladené stolovým cukrom alebo glukózovo-fruktózovým sirupom môžeme označiť za nezdravé a ich príjem je dobré obmedziť na minimum, ideálne na nulu (a ani ich nenoste domov z obchodu). Ak chcete sladiť, sú vhodnejšie náhrady s lepším glykemickým indexom – slady, melasy, agáve, stévia, ovocné šťavy. Pozor si dajte aj na med, ktorý má podobný glykemický index ako cukor. Uvedomme si, že všetok nadbytočný cukor sa v tele premieňa na tuky, spôsobuje steatózu (stukovatenie pečene), cukrovku 2. typu, obezitu, ukladanie tukov a ďalšie zdravotné problémy s tým spojené. 

    7. Zložené zdravé cukry, ktoré sa nachádzajú napríklad v celozrnných obilninách (špalda, ryža, dvojzrnka, pohánka, quinoa, pšeno), by mali byť naopak základom zdravej stravy. Získavame z nich totiž plynule energiu počas dlhej doby. Zároveň sú najľahšie stráviteľné a nezanechávajú po sebe v tele veľa odpadu (premenia sa na vodu a CO2). Celozrnná obilnina, najlepšie v bio kvalite, by mala byť základom stravy a tvoriť takmer polovicu taniera. Prečo celozrnná? Lebo má významne vyšší obsah nenasýtených mastných kyselín, minerálnych látok, vitamínov a lepší glykemický index (pomalšie uvoľňuje glukózu). Pri konzumácii bielej múky sa ochudobňujeme o najvýživnejšie zložky zrna vrátane vlákniny. Kvôli explózii problémov s lepkom odporúčame uprednostniť staré druhy pšenice ako Prazrnko, Kamut, jednozrnku alebo bezlepkové obilniny. Vhodná je aj celozrnná špaldová múka. Ak sa rozhodnete pre chlieb, tak celozrnný kváskový alebo indický – čapatí. Cestoviny taktiež uprednostnite celozrnné, uvarte si ich al dente.

    8. Tuky sú v strave veľmi dôležité pre správnu funkciu pečene. Majú dôležitú úlohu pri vylučovaní žlče. Žlč je zásaditá a zneutralizuje kyslú masu zo žalúdka. Zároveň obsahuje žlčové kyseliny, ktoré podporujú peristaltiku (pohyb) čreva a pôsobia v ňom protizápalovo. Navyše sa takto najprirodzenejšie predchádza vysokému cholesterolu, pretože cholesterol sa syntetizuje v pečeni práve zo žlčových kyselín.

    Pankreatické enzýmy vylučované do tenkého čreva fungujú len v pH neutrálnom prostredí. Pokiaľ žlč nezneutralizuje kyslý obsah žalúdka, ezýmy pankreasu nedokážu potravu stráviť, dochádza k nafukovaniu, zlému tráveniu a bolestiam.

    Ak je tukov málo, čo sa často stáva pri nízkotučných bielkovinových fitness diétach, dochádza k blokáde pečene. Blokáda pečene je sprevádzaná upchávaním žlčových ciest v pečeni cholesterolovými kameňmi. V žlčníku ich vidno ultrasonografiou, v pečeni však tieto cholesterolové zhluky nevidno. Môžu však spôsobiť veľké zažívacie problémy.

    Naopak, priveľa tukov v strave zase spôsobuje v konečnom dôsledku niečo podobné ako “zlé” jednoduché cukry.

    Otázkou teda je: “Koľko tukov je tak akurát?” Je to asi 10%. Pozor si musia dávať najmä ľudia so zlým trávením a vegáni, pretože rastlinná strava má tukov málo. Pokiaľ nie sú vo vegánskej strave 1-2 polievkové lyžice orechov a semien, mali by si vegáni dať do uvareného jedla aspoň 1-2 polievkové lyžice zdravého oleja s nenasýtenými mastnými kyselinami (orechový, olivový, tekvicový…). Pre varenie je vhodné aj prepustené maslo ghí alebo bravčová masť, ale s mierou.

    9. Ďalšou nevyhnutnou zložkou potravy sú bielkoviny. Treba si však uvedomiť, že ich najťažšie trávime a vylučujeme ich metabolické zvyšky. Problémom dnešnej doby však je, že bielkovín máme v našej strave príliš veľa (mäso, syry, vajcia), čo môže taktiež spôsobiť blokádu pečene a tráviace problémy, podobne ako nedostatok tukov. Podľa Čínskej štúdie nemá byť obsah živočíšnych bielkovín viac než 10%. Väčší podiel spôsobuje rakovinu, aterosklerózu, osteoporózu, autoimunitné ochorenia, ďalej prekysľuje organizmus, zaťažuje obličky, spôsobuje obličkové kamene a mnohé ďalšie zdravotné komplikácie. Ľahšie stráviteľné sú rastlinné bielkoviny. Ich podiel na tanieri môže byť až 15%. Kombináciou obilniny a strukoviny (šošovica, fazuľa, bôb, sója) dosiahneme plnohodnotnú bielkovinu so všetkými aminokyselinami tak ako v mäse. Pozor si dajte, aby ste to so strukovinami príliš neprehnali, pretože sú takisto ťažšie stráviteľné. Odporúčame pomer 4 diely obilniny a 1 diel strukoviny.

    10. Tepelne upravená zelenina by mala tvoriť 25% z taniera. Rýchlym osmažením alebo krátkym varením (cca 5 minút) zlomíme jej chladnú povahu a stane sa ľahšie stráviteľnou, pričom si zachová živiny. Všetky farbivá zeleniny a ovocia sú cenné antioxidanty, ktoré spomaľujú starnutie a udržujú zdravé cievy. Zelenina obsahuje okrem antioxidantov, vitamínov a minerálov aj vlákninu dôležitú pre peristaltiku a očistu čreva. Zemiaky sem patria tiež, zdravšie sú však pečené v šupke a nie ako zemiaková kaša.

    11. Zvyšok taniera patrí surovej zelenine a zrelému ovociu. Ovocie obsahuje však veľa cukru a vo veľkom množstve môže spôsobiť nafukovanie a nepríjemné až bolestivé pocity. Surovú zeleninu je pre lepšiu stráviteľnosť dobré zakvasiť na spôsob pickles alebo podávať s olejom.

    12. Ako je to s alkoholom a kávou? Pohár vína alebo piva večer nikomu neublíži, obyčajne navodí pocit pohody. Rovnako je to s kávou v dobrej spoločnosti. Alkohol aj káva však dehydratujú a preto by sme ich mali zapiť pohárom obyčajnej čistej vody. 

    13. Ľuďom trpiacim silnými zápalmi čriev (pri histamínovej intolerancii, potravinovej senzitivite a iných) odporúčame nasadiť liečebnú dietu. Ako na to? Keďže najľahšie stráviteľná je nesolená rozvarená ryža, začíname prvé dni iba s ňou. Keď sa zápal v čreve upokojí, prejdeme na cerozrnnú ryžu. Postupne pridávame soľ, varenú mrkvu, cuketu, čučoriedky a ďalšie potraviny. Dôležité je pridať týždenne iba 1-2 nové potraviny a prechádzať na bežnú stravu postupne. Je to ako keď učíte dojča prechádzať na normálnu stravu. Pomaly pridávame aj ďalšie bezlepkové obilniny. Obilniny s lepkom (v bio kvalite!) pridávame až ku koncu. Pri vážnejších tráviacich ťažkostiach môže diéta trvať mesiace, kým sa zápal v čreve vylieči a sliznica zregeneruje. K tomu pomáhajú najmä antioxidanty – zinok, flavonoidy z ovocia, chlorofyl z rastlín a 3-omega mastné kyseliny.

    Aj zdravým ľuďom prospeje ryžová detoxikačná diéta 1-2-krát do roka, ktorá by mala trvať 1-4 týždne. Začíname celozrnnou ryžou, pridávame zdravé oleje s omega-mastnými kyselinami, krátko dusenú zeleninu a v poslednej fáze aj trochu dobre uvarenej strukoviny, najlepšie šošovicu. Pri tom pijeme bylinkové detoxikačné čaje alebo užívame preparáty na očistu pečene (z bunkových solí Nat sulph, Calc sulph).

    Zaviesť si do životosprávy všetky tieto odporúčania naraz nie je reálne. Mentálne a psychicky nie sme nastavení na rýchle a obrovské zmeny, preto je vhodné začať iba jednou malou zmenou a až keď sa stane našou súčasťou postupne pridávať ďalšie. Cieľom je plnohodnotná strava, pri ktorej dôjde k významnému posunu od živočíšnej stravy k rastlinnej, od chemo a polotovarov k čerstvým eko/bio potravinám, od výrobkov z bielej múky k celozrnným. 

    Nabudúce sa budeme venovať pitnému režimu, ktorý je rovnako dôležitý ako dobré jedlo.